Τι είναι το λυκοπένιο και σε ποιες τροφές το βρίσκουμε;
13/11/2024Diet
Το λυκοπένιο είναι μια φυσική χρωστική ουσία (κόκκινη) που ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών (λιπόφιλο ακόρεστο καροτενοειδές) και αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό. Βρίσκεται κυρίως σε κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά, όπως ντομάτες, πεπόνια, καρότα, καρπούζι, γκρέιπφρουτ και πιπεριές.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία:
- Την προστασία του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία
- Την μείωση του κινδύνουκαρδιαγγειακών παθήσεων
- Την υποστήριξη της υγείας των ματιών
- Την ενίσχυση της υγείας των οστών
Ορισμένες τροφές πλούσιες σε λυκοπένιο είναι:
- Ντομάτες: Οι ντομάτες είναι μια εξαιρετική πηγή λυκοπενίου. Μπορείτε να τις καταναλώνετε φρέσκες ή σε μορφή σάλτσας, πολτού ή χυμού ντομάτας.
- Πεπόνια: Τα πεπόνια περιέχουν επίσης λυκοπένιο και αποτελούν νόστιμο και δροσιστικό φρούτο για προσθήκη στη διατροφή σας.
- Καρότα: Τα καρότα είναι γνωστά για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου και του λυκοπενίου.
- Πιπεριές: Οι πιπεριές, ιδίως οι κόκκινες και πορτοκαλί πιπεριές, είναι επίσης καλές πηγές λυκοπενίου.
Πως μπορείς να εντάξεις αυτά τα τρόφιμα στην καθημερινότητα σου:
- Στις σαλάτες σου, μην περιορίζεσαι σε συγκεκριμένα λαχανικά κάθε φορά αλλά να έχεις ποικιλία χρωμάτων (στην συγκεκριμένη περίπτωση όπως είπαμε και πιο πάνω κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά)
- Πρόσθεσε λαχανικά σε σάντουιτς
- Πρόσθεσε φρέσκιες τομάτες μέσα στην σάλτσα σου κατά το μαγείρεμα, έτσι θα έχεις μεγαλύτερη απελευθέρωση λυκοπενίου, άρα καλύτερη απορρόφηση.