Μέθοδος του πιάτου
Η μέθοδος του πιάτου δημιουργήθηκε στην Αμερική από εξειδικευμένους επιστήμονες διατροφής και συγκεκριμένα από την Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Η μέθοδος αυτή είναι απλή στην εφαρμογή της και βοηθάει στο να θυμάται κάποιος πως να χωρίζει το πιάτο σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρίσκεται. Ένα ισορροπημένο πιάτο θα πρέπει να περιέχει και τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακας, πρωτεΐνη, λίπος).
Πως χτίζεις αυτό το πιάτο
Αρχικά θα πρέπει να έχετε ένα πιάτο γύρω στα 22-23 εκατοστά ώστε να το χωρίζετε νοητικά σε 3 μέρη όπως βλέπετε παραπάνω.
- Το ½ του πιάτου θα πρέπει να περιλαμβάνει λαχανικά διαφόρων χρωμάτων και αν θέλετε προσθέτετε λίγα φρούτα όπως βλέπεται και στην εικόνα (προαιρετικά)
- Το ¼ του πιάτου να είναι σύνθετος υδατάνθρακας (δηλαδή δημητριακά ολικής άλεσης, ζυμαρικά, καστανό ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης, βρόμη, κριθάρι κλπ.) με αποτέλεσμα την αργή απορρόφηση της γλυκόζης από τον οργανισμό και μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού
- Το υπόλοιπο ¼ του πιάτου να το συμπληρώνετε με άπαχη πρωτεΐνη (κοτόπουλο, αυγό, ψάρια, θαλασσινά, όσπρια, μανιτάρια κλπ) ώστε να προσλαμβάνετε την απαραίτητη ποσότητα για τον οργανισμό σας
- Προτιμήστε φυτικά έλαια όπως το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο και ηλιέλαιο στις σαλάτες σας ή στο μαγείρεμα. Ελαττώστε την κατανάλωση βουτύρου όσο μπορείτε και αποφύγετε τρόφιμα υψηλά σε trans λιπαρά.
SΤAY ACTIVE!!!!!
Κάντε οποιαδήποτε δραστηριότητα σας αρέσει μέσα στην ημέρα (το περπάτημα είναι και αυτό μια φυσική δραστηριότητα) ώστε να κρατάτε το σώμα σας δυνατό.
Σε τι θα σας ωφελήσει;
- Θα φτιάχνετε ένα ισορροπημένο πιάτο απ΄ όλες τις ομάδες τροφίμων εύκολα και γρήγορα
- Θα υπάρχει πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων χωρίς μεγάλη δυσκολία
- Στο γεύμα σας θα υπάρχει ο απαραίτητος κορεσμός ώστε να αποφύγετε το τσιμπολόγημα
- Είναι μια εύκολη πρακτική που μπορεί να την ακολουθήσει ο καθένας
Βιβλιογραφία
https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/healthy-eating-plate/